Inspiracje, Wyprawka

Miód Manuka – łyżeczka odporności każdego dnia!

Podczas odbudowywania i wzmacniania odporności naszego organizmu na szczególną uwagę zasługuje miód MANUKA powstający z kwiatów krzewu o nazwie manuka, które rosną na wyjątkowo czystych terenach Nowej Zelandii uznawanych za jeden z najczystszych obszarów na ziemi.

To, co odróżnia miód manuka od naszych rodzimych miodów, to występowanie w jego składzie methyloglyoxalu – naturalnej substancji o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym (naturalny antybiotyk i antyseptyk). Warto podkreślić, iż badania naukowe wykazały, że zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu, podczas gdy miód manuka zawierać może od 100 do 1000 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

Właściwości antybakteryjne miodów manuka mogą być zróżnicowane. Obecnie za najlepszą metodę oceny właściwości antybakteryjnych uważa się metodę MGO polegającą na określeniu zawartości methylglyoxalu w miligramach na kilogram miodu. Miody manuka oceniane tą metodą oznaczane są liczbą określającą minimalną zawartość methylglyoxalu, np. miód MGO 100+ zawiera co najmniej 100 mgmethylglyoxalu na kilogram miodu.

Miody manuka mogą posiadać różną zawartość MGO. Miody o zawartości MGO nie przekraczającej 100 mg methylglyoxalu na kilogram można stosować jako środek wzmacniający i wspomagający odporność. Korzyści zdrowotne daje miód o zawartości mgmethylglyoxalu powyżej 100 mg/kg, przy czym im większa zawartość MGO tym silniejsze właściwości antybakteryjne miodu. Przykładowe zastosowanie miodu manuka w zależności od zawartość MGO przedstawiamy poniżej:

Rodzaj miodu manukaZastosowanie
MGO™ 100+poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO™ 250+refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO™ 400+wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO™ 550+miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

Warto więc dokładnie zwracać uwagę na oznaczenia methylglyoxalu na miodach manuka i kupować go zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.

Stosowanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Nie powoduje skutków ubocznych w organiźmie. Dodatkowo, badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii dowodzą, że chcąc naturalnie poprawić odporność powinniśmy wprowadzić miód manuka do codziennej diety, nie tylko w okresie intensywnych infekcji i zachorowań jesienią czy zimą.

Aby wzmocnić odporność, dodać energii i witalności, poprawić samopoczucie i zapobiegać infekcjom dróg oddechowych, złagodzić kaszel (szczególnie w nocy) wystarczy spożywać 1 – 2 łyżeczki miodu manuka MGO™ 100+ codziennie, nieprzerwalnie przez cały rok, bez robienia kilkudniowych przerw.

Każdy z nas smak miodu opisuje inaczej 🙂 toffi, lekko ziołowy, kwiecisty, orzechowy, oleisty, wyrazisty a przy wyższym stężeniu MGO™ szczypiący w gardło. Poza spożywaniem łyżeczki miodu codziennie rano możecie spróbować także dodawać go do zdrowych koktajli i naparów wzmacniających odporność. Proponujemy Wam szczególnie:

Zloty napar imbirowy

Składniki:

– 1 cm kawałek imbiru,
– 2 plasterki cytryny,
– cynamon,
– 0,5cm kawałek korzenia kurkumy,
– letnia woda,
– 3 łyżeczki miodu Manuka.

Imbir oraz kurkumę obieramy i kroimy w plastry. Zalewamy letnią wodą. Dodajemy plastry cytryny i gozdziki. Słodzimy miodem. Przed podaniem dokładnie mieszamy, dociskając łyżeczką cytrynę do ścianek szklanek, aby wydobyć z niej jak najwięcej smaku.

Pietruszkowe smoothie z cytryną

Składniki:

– 1 pomarańcza,
– 1/2 cytryny,
– 0,5 cm kawałek imbiru,
– pęczek natki pietruszki ,
– woda,
– 2 łyżeczki miodu Manuka.

Pomarańczę i cytrynę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy obrany imbir oraz natkę pietruszki, rozdrabniamy blenderem. Dodajemy wodę, miód i dokładnie mieszamy.