Inspiracje, Kuchnia, Wyprawka

Miód Manuka – łyżeczka odporności codziennie

Miód Manuka - łyżeczka odporności codziennie 2

Lecznicze właściwości miodu pszczelego są znane od pokoleń. Miody, w zależności od roślin, z jakich są pozyskiwane, różnią się od siebie zapachem, smakiem oraz zdrowotnymi właściwościami. Wspierają funkcjonowanie całego organizmu, pomagają w leczeniu schorzeń oraz działają korzystnie na odporność.

Wśród wszystkich odmian miodów na szczególną uwagę zasługuje miód MANUKA o cennych właściwościach zdrowotnych i wyjątkowych walorach smakowych. Gatunek ten powstaje z kwiatów krzewu o nazwie manuka, które rosną na wyjątkowo czystych terenach Nowej Zelandii uznawanych za jeden z najczystszych obszarów na ziemi.

To, co odróżnia miód manuka od naszych rodzimych miodów, to występowanie w jego składzie methyloglyoxalu – naturalnej substancji o działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym (naturalny antybiotyk i antyseptyk). Warto podkreślić, iż badania naukowe wykazały, że zwykłe miody zawierają nie więcej niż 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu, podczas gdy miód manuka zawierać może od 100 do 1000 mg methylglyoxalu w 1 kg pszczelego przysmaku.

Wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie jest źródłem wielu unikatowych właściwości leczniczych. Na podstawie oficjalnych publikacji dotyczących miodu manuka oraz subiektywnych komentarzy konsumentów stwierdzono, że doskonale sprawdza się on w leczeniu schorzeń układu pokarmowego, oddechowego, jamy ustnej a także niektórych groźnych chorób o podłożu wirusowym i nowotworowym.

Przeprowadzone badania wykazały, że ma on działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Spożywany regularnie zwiększa odporność oraz wzmacnia organizm. Może być stosowany zarówno w chorobach wirusowych, jak i bakteryjnych a także przy ostrych stanach zapalnych gardła. Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi bakteryjnej jelit, w leczeniu problemów skórnych oraz w profilaktyce chorób nowotworowych a także w początkowej fazie leczenia raka. 

Właściwości antybakteryjne miodów manuka mogą być zróżnicowane. Obecnie za najlepszą metodę oceny właściwości antybakteryjnych uważa się metodę MGO polegającą na określeniu zawartości methylglyoxalu w miligramach na kilogram miodu. Miody manuka oceniane tą metodą oznaczane są liczbą określającą minimalną zawartość methylglyoxalu, np. miód MGO 100+ zawiera co najmniej 100 mgmethylglyoxalu na kilogram miodu.

Miody manuka mogą posiadać różną zawartość MGO. Miody o zawartości MGO nie przekraczającej 100 mg methylglyoxalu na kilogram można stosować jako środek wzmacniający i wspomagający odporność. Korzyści zdrowotne daje miód o zawartości mgmethylglyoxalu powyżej 100 mg/kg, przy czym im większa zawartość MGO tym silniejsze właściwości antybakteryjne miodu. Przykładowe zastosowanie miodu manuka w zależności od zawartość MGO przedstawiamy poniżej:

Rodzaj miodu manukaZastosowanie
MGO™ 100+poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO™ 250+refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO™ 400+wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO™ 550+miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec

Warto więc dokładnie zwracać uwagę na oznaczenia methylglyoxalu na miodach manuka i kupować go zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.

Miód Manuka - łyżeczka odporności codziennie 2

A teraz coś ważnego dla każdego rodzica – badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym w Pensylwanii pokazują, że chcąc naturalnie poprawić odporność naszych maluchów powinniśmy wprowadzić miód manuka do codziennej diety, nie tylko w okresie intensywnych infekcji i zachorowań jesienią czy zimą. Aby wzmocnić odporność, dodać energii i witalności, poprawić samopoczucie i zapobiegać infekcjom dróg oddechowych, złagodzić kaszel (szczególnie w nocy) wystarczy podawać dzieciom 1 – 2 łyżeczki miodu manuka MGO™ 100+ codziennie, nieprzerwalnie przez cały rok, bez robienia kilkudniowych przerw.

Miód manuka jest produktem spożywczym a nie lekiem ani suplementem diety. Z tego względu nie ma jasno sprecyzowanych reguł dotyczących dawkowania. Należy spożywać go podobnie jak każdy inny miód – najlepiej rano, na czczo zaraz po przebudzeniu, około 20 minut przed posiłkiem lub wieczorem przed snem. Najlepsze efekty przynosi spożywanie miodu bez rozcieńczania i bez popijania wodą.

Miód Manuka - łyżeczka odporności codziennie

Stosowanie miodu manuka jest bezpieczne, ponieważ jest to produkt w 100% naturalny. Nie powoduje skutków ubocznych, jednakże nie należy go podawać dzieciom do pierwszego roku życia oraz osobom, u których stwierdzono alergię na produkty pszczele.

My po pierwszej poważniejszej infekcji naszego malucha, która zakończyła się antybiotykiem zdecydowaliśmy się na kurację miodem manuka. Pozytywnym zaskoczeniem okazał się fakt, że nasze dziecko go uwielbia. Miód dla każdego z nas ma inny smak 🙂 toffi, lekko ziołowy, kwiecisty, orzechowy, oleisty, wyrazisty a przy wyższym stężeniu MGO™ szczypiący w gardło. Poza podawaniem maluchowi łyżeczki miodu codziennie rano możecie spróbować także cukierków i lizaków zawierających miód manuka lub dodawać go np. do zdrowych koktajli wzmacniających odporność

Miód manuka z racji swoich właściwości naprawczych i nawilżających świetnie sprawdza się także jako składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. W okresie zimowym polecam Wam pomadkę ochronną z miodem manuka, która działa regenerująco i łagodząco.

Miód Manuka - łyżeczka odporności codziennie

Warto wspomnieć także, że cena miodu nie należy do niskich a w porównaniu z rodzimymi miodami jest bardzo wysoka. Dlatego też wiele osób stara się nieco zaoszczędzić wybierając sklep, w którym cena będzie niższa niż w pozostałych. Niestety na naszym rynku jest wiele podróbek miodu manuka. Wybierajcie więc pewne i sprawdzone miejsca, gdzie produkty posiadają certyfikaty i są dobrze przechowywane!