Książka, Kuchnia

Zdrowe słodkości

Zdrowe słodkości

„Zdrowe słodkości na każdą porę dnia”, których autorką jest Katarzyna  Maciejko-Zielińska, fotografka kulinarna i blogerka, to inspirujące zdjęcia oraz 100 łatwych w przygotowaniu przepisów na bazie różnorodnych, ogólnodostępnych i zdrowych składników dla całej rodziny.

Znajdziemy tu inspiracje na śniadania, przekąski, obiady, podwieczorki i kolacje ze świeżych i sezonowych owoców, bakalii, zbóż – bez białego cukru, białej mąki i przetworzonych tłuszczy. Dodatkowo, dowiemy się  jak zastąpić biały cukier w wypiekach, jak zmniejszyć lub wyeliminować tłuszcz i sprawić by ciasto było słodkie i wilgotne.

Cenne wskazówki pomogą zmodyfikować przepis wedle własnego gustu i przygotować ulubioną wersję wybranej potrawy. Komentarze do każdego dania wyjaśniają korzystne dla zdrowia działanie produktów użytych w danym przepisie.

Słodkości na bazie naturalnych, odżywczych składników z powodzeniem można przygotowywać także dla dzieci bo który maluch oprze się jaglanym gofrom z owocami, jogurtowemu torcikowi jagodowemu czy świątecznym pierniczkom?

Zdrowe słodkości

Te ostatnie przygotowaliśmy razem z naszym dzieciaczkiem. Zabawy było co nie miara a zapach i smak idealny. Nie wiem czy przetrwają do Bożego Narodzenia 🙂

Zdrowe słodkości

Modyfikując nieco przepis na chrupiący torcik winogronowy na zimno u nas powstał torcik truskawkowy na chrupiącym spodzie musli. Wyglądał pięknie wiec brawa były zasłużone.