Kuchnia

Dla każdego coś pysznego

Odkąd wakacje zaczęliśmy spędzać we trójkę, jedzenie z „budki” omijamy szerokim łukiem. Nigdy nie przepadaliśmy za fast-foodami (pizza to co innego;)) ale jest pewien smak, któremu nie mogę się oprzeć do dziś. Gofry!

Żaden wyjazd nad morze nie obejdzie się bez zjedzenia gofra w drodze na plażę. Będąc poza domem najczęściej wybieramy klasyczne gofry z owocami ale we własnej kuchni możemy poeksperymentować i przygotować dla maluchów zdrowszą wersje np. z kaszą jaglana, kaszą manną, zbożami, owsianką czy mąką orkiszową.

Chrupiące i lekkie gofry to idealne rozwiązanie na urozmaicenie śniadania, podwieczorku czy niedzielnego deseru. Do ich przygotowania, poza ulubionymi składnikami,  potrzebujemy niezawodnego sprzętu.

Do wykonania gofrów, z przepisów, którymi dzisiaj się z Wami dzielimy, użyliśmy gofrownicy Breville DuraCeramic. Pokryta jest ona specjalną, trwałą, odporną na zarysowania powłoką ceramiczną DuraCeramic, która przekazuje ciepło szybciej i wydajniej, a dodatkowo zapobiega przywieraniu. Za jej sprawą skraca się czas przyrządzenia gofrów nawet o 20%. Dodatkowo, nie zawiera ona niebezpiecznych dla zdrowia związków PFTE oraz PFOA.

Najczęściej przygotowujemy klasyczne, lekkie i chrupiące gofry bez cukru. Wypróbowaliśmy wiele przepisów, wprowadziliśmy mnóstwo modyfikacji i mamy nasze ulubione przepisy:

Tradycyjne, puszyste gofry

Składniki:

– 2 szklanki mąki (u nas orkiszowa lub kokosowa),
– 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
– 25 g roztopionego masła,
– dwie łyżki syropu daktylowego,
– 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z ciastem. Pieczemy w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru (ciasto na gofrownicy powinno zajmować około 2/3 formy). Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry z kaszy manny

Składniki:

– 2 szklanki mąki (u nas orkiszowa lub kokosowa),
– 1 szklanka kaszy manny,
– 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
– 25 g masła,
– 1 dojrzały banan,
– 1 jajko (żółtko oddzielone od białka)

Rozgrzewamy gofrownicę. Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, studzimy i ubijamy pianę z białka. Do kaszy dodajemy żółtko, rozdrobnionego banana, mąkę, ostudzone masło i mieszamy. Delikatnie do ciasta dodajemy pianę z białka. Pieczemy w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru. Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!