Inspiracje, Kuchnia

Włoskie smaki dla malucha

Szukając inspiracji na szybkie i smaczne dania oraz przekąski dla całej rodziny, proponujemy Wam urozmaicenie codziennego menu o zdrowe pasty kanapkowe oraz pesta idealne do makaronów. W ten sposób możemy sprytnie przemycić zdrowe produkty i wprowadzić nowe smaki oraz konsystencje do diety dziecka.

Ich przygotowanie zajmuje jedynie chwilę a mają ciekawy smak i tyle wartości odżywczych, że z powodzeniem mogą być idealną przekąską na drugie śniadanie lub podwieczorek np. w formie pasty kanapkowej.

Pesto można zrobić z wielu składników, w zasadzie ogranicza nas tylko wyobraźnia. Składniki past, które dziś Wam proponujemy powstały na bazie warzyw, świeżych ziół, orzechów, oliwy z oliwek i parmezanu. Mają kremową, gładką konsystencję i są idealnym dodatkiem do pizzy, zapiekanek, warzyw, mięsa, jajek na twardo, omletów lub szybkiego posiłku z makaronem.

Czerwone pesto sycylijskie  skoncentrowane źródło żelaza, magnezu, witaminy A, witaminy C, potasu, fosforu.

Włoskie smaki dla malucha rozdrabniacz

Składniki:

– 120 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy z oleju,
– 20g parmezanu,
– 30 g orzechów nerkowca,
– 30 g orzechów włoskich,
– 10g słonecznika,
– garść świeżej natki pietruszki,
– 2 ząbki czosnku,
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek,
– przyprawy: pieprz świeżo mielony, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli.

Włoskie smaki dla malucha

Pomidory, orzechy, słonecznik, pietruszkę, czosnek, parmezan i przyprawy umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż do osiągnięcia właściwej dla nas konsystencji. Nasz maluch woli gładką, kremową pastę więc miksujemy pesto nieco dłużej.

Włoskie smaki dla malucha pesto

Śródziemnomorskie pesto z oliwek – skoncentrowane źródło żelaza, witaminy A, witaminy C, witaminy E i B.

Włoskie smaki dla malucha rozdrabniacz

Składniki:

– 150 g czarnych oliwek bez pestek,
– 20 g parmezanu,
– 50 g słonecznika,
– garść świeżej natki pietruszki,
– 2 ząbki czosnku,
– 2 łyżki soku z cytryny,
– 4-6 łyżek oliwy z oliwek,
– przyprawy: pieprz świeżo mielony, szczypta soli.

Włoskie smaki dla malucha rozdrabniacz

Słonecznik prażymy przez 2-3 minuty na suchej patelni, następnie zostawiamy do ostudzenia. Pietruszkę, oliwki, czosnek, parmezan, sok z cytryny i przyprawy umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy powoli dolewając oliwę, aż do osiągnięcia gładkiej pasty. Pesto ma charakterystyczny, lekko słonawy i orzeźwiający smak z nutą czosnku. Nasz maluch na początku nie był przekonany do intensywnego smaku oliwek ale z biegiem czasu polubił czarne pesto.

Amica BCK5011

Przygotowanie pesto zajmuje zaledwie kilka minut, a gotową pastę możemy przechowywać w lodówce co najmniej kilka dni, choć niektórzy trzymają je w zamkniętym słoiczku nawet kilka tygodni.

Amica BCK5011

Do pesto można wykorzystywać zarówno świeże jak i suszone zioła, które są łatwiej dostępne w okresie zimowym. Do przygotowania pesto z nierozdrobnionych składników (oliwki, czosnek, zioła, pomidory, twardy ser, orzechy) należy wybrać odpowiedni rozdrabniacz o wysokiej mocy silnika, która bez trudu poradzi sobie z rozdrobnieniem np. parmezanu. Wybierzcie model ze szklanym pojemnikiem, który łatwo się myje, wolniej niszczy i  pozwala na przygotowanie zimnych i ciepłych przekąsek.

Do przygotowania naszych past używaliśmy rozdrabniacza ze szklaną misą Amica pozwalającą na dokładne i szybkie miksowanie nawet twardych składników. Jeśli szukacie idealnego sprzętu, dzięki któremu uzyskacie idealnie gładkie pesto to właśnie ten model polecamy!

Amica BCK5011

Amica BCK5011