Inspiracje, Książka, Kuchnia

Wakacyjne kuchenne rewolucje

Interesując się fotografią i poszukując egzotycznych, zaskakujących, zdrowych, naturalnych, zbilansowanych oraz oryginalnych potraw dla całej rodziny nie mogliśmy przejść obojętnie obok niezwykle inspirujących albumów kulinarnych wydawnictwa Buchmann.

Oto kilka pozycji, które nas mocno zaciekawiły:

Wszystkie smaki Skandynawii” – Claus Meyer

Wszystkie smaki Skandynawii - Claus Meyer

Wszystkie smaki Skandynawii to przepięknie wydany, pełny kolorowych zdjęć zbiór inspirujących i wartościowych przepisów autorstwa Clausa Meyera – wykształconego kucharza, męża i ojca dwójki dzieci, z myślą o których pisał tę książkę.

Pozycja podzielona jest na cztery rozdziały, zgodnie z porami roku. W ramach rozdziałów podane są dosyć łatwe i przystępne przepisy domowej kuchni na zupy i przystawki, mięsa, ryby, lekkie potrawy, warzywne dodatki oraz wypieki i słodkości. Dla ułatwienia zmieszczono także listy lokalnych produktów uprawianych i hodowlanych w danym sezonie.

Wszystkie smaki Skandynawii to książka dla wszystkich tych, których inspiruje skandynawski styl życia. Jedzenie chleba do posiłków, solidne doprawianie potraw, korzystanie z produktów lokalnych i sezonowych, a przede wszystkim nie żałowanie czasu na gotowanie i jedzenie – to główne przesłania autora do swoich czytelników.

Hummus, za’atar i granaty” –  Samar Khanafer

Hummus, za'atar i granaty -  Samar Khanafer

Samar Khanafer zaprasza nas w okraszoną osobistymi opowieściami kulinarną podróż po Libanie. W swojej zaskakującej i niezwykle inspirującej książce autorka przedstawia różnorodność tamtejszej kuchni bazującej przede wszystkim na sezonowości i lokalnych produktach.

Proponowane potrawy są niezwykle łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo zdrowe. W książce poznamy ponad 100 egzotycznych i autentycznych przepisów na dania charakterystyczne dla danego regionu. Znajdziemy tu takie przysmaki jak hummus, mezze, falafel, fattoush, mutabal czy tabbouleh.

Ten wartościowy i bogaty album kulinarny polecamy wszystkim chcącym wprowadzić nutę egzotyki do codziennego menu.

What Katie Ate” – Katie QuinnDavies

What Katie Ate - Katie QuinnDavies

Ta książka zachwyciła nas przede wszystkim niesamowicie apetycznymi i perfekcyjnymi fotografiami. Jej autorką jest założycielka popularnego bloga kulinarnego, grafik oraz specjalista od fotografii żywności – Katie Quinn Davies.

W książce znajdziemy przepisy na sezonowe, nieskomplikowane śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki, drinki, obiady, przekąski, przystawki, sosy oraz desery. Jest w czym wybierać.

Mimo, że czasem natłok różnego rodzaju mało czytelnych czcionek nieco utrudnia i spowalnia przeczytanie przepisu to jest to absolutnie konieczna pozycja dla każdego fana pięknie wydanych albumów kulinarnych.

„Kuchnia polska”

Kuchnia polska

Nasza ostatnia propozycja skierowana jest do osób, które poszukują tradycyjnych polskich smaków. Kuchnia polska to zbiór przedstawiający 100 „kultowych” przepisów na rodzime, polskie potrawy. Najczęściej są to receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Znajdziemy tu przepisy na karpia w galarecie, pasztet, śledzia, tatar, rosół, barszcz czerwony, chłodnik, mięso w galarecie, żeberka, gołąbki, kaczkę, makowiec, mazurek, piernik, nalewkę, grzaniec korzenny, kruszon czy kwas chlebowy.

Warto podkreślić, że wszystkie przepisy zostały zaadaptowane do realiów XXI wieku, takich jak dostępna oferta składników, obowiązujące standardy dietetyczne czy nowe upodobania smakowe.