Inspiracje, Kuchnia

Soki wzmacniające odporność całej rodziny

Obiecaliśmy niedawno, że podzielimy się z Wami naszymi pomysłami i przepisami na energetyczne, witaminowe soki podnoszące odporność, które przygotowujemy w wyciskarce Hurom -AF ALPHA PLUS.

Gotowe! Proponujemy Wam kompozycje idealne na szare, deszczowe i chłodne dni. Ich intensywne kolory poprawią humor i dodadzą pozytywnej energii nie tylko maluchom!

Przeciwbakteryjny, zielony sok z natką pietruszki 
 skoncentrowane źródło potasu, soli mineralnych, magnezu, witaminy C, witaminy A, karotenoidów, folianów. 

Składniki:

– pęczek natki pietruszki (50g),
– 1 dojrzała gruszka,
– 1 świeży ogórek,
– 1 łodyga selera naciowego,
– 2 jabłka,
– 1 pomarańcza obrana ze skóry ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
– 1 cytryna,
– 1 łyżeczka siemienia lnianego,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru.

Myjemy dokładnie wszystkie składniki i kroimy tak, by zmieściły się w wyciskarce. Warzywa i owoce wkładamy pojedynczo do urządzenia, na przemian włókniste (pietruszka, seler naciowy, imbir) i soczyste (pomarańcza, cytryna, jabłko, gruszka, ogórek).

Przed podaniem możemy schłodzić napój w lodówce albo dodać kostkę lodu. Ten sok warto często proponować w szczególności maluchom ponieważ zawiera ogromne ilości witaminy K, która dba o zdrowe kości.



Odżywczy, czerwony sok z burakiem i malinami – skoncentrowane źródło witaminy C, witaminy E i witamin z grupy B, karotenu, prowitaminy A.

Składniki:

– garść świeżych lub mrożonych malin (30g),
– 1 obrany mały surowy burak (80g),
– 1 cytryna obrana ze skórki,
– 3 obrane surowe marchewki (300g),
– 2 wydrążone małe jabłka (200g),
– 1 grejpfrut obrany ze skórki,
– 1 łyżeczka jagód goji,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru.

Myjemy wszystkie składniki i kroimy tak, by zmieściły się w wyciskarce. Produkty wkładamy pojedynczo do urządzenia, na przemian włókniste (imbir), soczyste (cytryna, grejpfrut, jabłka, maliny) i  twarde (burak, marchewki).

Jeśli nie macie pod ręką świeżych owoców, które są trudniej dostępne w okresie jesienno-zimowym, polecamy nie zrażać się tym i użyć mrożonych malin.

Ten purpurowy sok, pełen ziemistych smaków jest naturalnie słodki, świeży i mocno orzeźwiający. To idealny napój dla kobiet w ciąży oraz małych niejadków dzięki zawartości azotanów, potasu, wapnia i magnezu.

Przeciwzapalny, żółty sok z kurkumą i złotymi jagodami – skoncentrowane źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i A,  wapnia, żelaza, potasu, miedzi, cynku i magnezu. 

 

Składniki:

– 2 pomarańcze bez skórki,
– 3 marchewki,
– 1 grejpfrut,
– mały kawałek świeżej kurkumy,
– mały kawałek imbiru,
– 1 cytryna obrana ze skórki,
– garść „złotych jagód” (miechunka jadalna),
– 1 łyżeczka miodu,
– szczypta pieprzu (dla lepszego przyswajania kurkumy).

Myjemy dokładnie wszystkie składniki i kroimy tak, by zmieściły się w wyciskarce. Warzywa i owoce wkładamy pojedynczo do urządzenia, na przemian włókniste (kurkuma, imbir), soczyste (pomarańcza, cytryna, złote jagody, grejpfrut) i twarde (marchewka).

Dzięki zawartości „złotych jagód” sok smakuje bardzo słodko i zawiera w sobie wiele różnych nut owocowych – jest wprost idealny dla maluchów.

Przy wyborze składników do świeżych, wyciskanych soków poza poprawnym łączeniem tzn. naprzemiennym używaniem zarówno owoców jak i warzyw, równie ważny jest element zabawy. Warto w miarę możliwości zaangażować dziecko w przygotowanie koktajlu: pozwolić np. wybrać ulubiony owoc czy pokazać jak zmieniają się kolory napoju. Im większe zaangażowanie dziecka w przygotowaniach tym większa później chęć spróbowania 🙂

Według nas, na wstępie sokowej kuracji wzmacniającej najlepiej sprawdzą się napoje mocno owocowe ponieważ dzieci uwielbiają słodki smak a w miarę upływu czasu można próbować przemycić coraz więcej warzyw.

Aby nieco zachęcić Was do wzmacniania odporności poprzez codzienne spożywanie zdrowych, domowych soków o działaniu przeciwzapalnym – mamy dla Was zniżkę na wszystkie wyciskarki HUROM -5% w sklepie hurom.com.pl. Wystarczy, że przy zamówieniu podacie KOD: mamyzdanie.
Na zdrowie 🍏🍉🍌🍆🌶🍠🍍🍓🍇