Inspiracje, Kuchnia

Bądź proOdporny i nie daj się wirusom!

Wzmocnienie odporności w sezonie jesienno-zimowym to najprostszy sposób na uniknięcie przeziębienia i grypy. Tylko czy możliwe jest skuteczne wspomaganie rozwoju układu immunologicznego w warunkach domowych? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.

Odporność to zdolność organizmu do przeciwdziałania niekorzystnemu wpływowi ciał obcych np. wirusów czy bakterii przedostających się do wnętrza organizmu. Rozróżniamy dwa rodzaje odporności: czynną – nabytą w wyniku przejścia choroby oraz bierną, która powstaje samoistnie już w życiu płodowym. Wydolność układu immunologicznego jest więc jedynie w pewnym stopniu uwarunkowana genetycznie a znaczącą rolę odgrywamy my sami.

Stymulację układu odpornościowego gwarantuje przede wszystkim aktywność fizyczna oraz zdrowe odżywianie. Dodatkowo, zalecane jest spanie przynajmniej 8 godzin na dobę w dobrze wywietrzonym i nawilżonym pomieszczeniu, spożywanie żywności jak najmniej przetworzonej, picie wody, hartowanie, unikanie stresu i rezygnacja z różnego rodzaju używek.

Od najmłodszych lat, w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego pomaga nasza codzienna, zbilansowana, bogata w antyoksydanty oraz witaminę C dieta. Warto wiedzieć, że wiele ssaków posiada zdolność samodzielnego wytwarzania tej substancji przez wątrobę. Niestety, człowiek do tej grupy się nie zalicza, dlatego też niezwykle ważne jest jej dostarczanie do organizmu. Zalecenia dietetyczne Instytutu Żywności i Żywienia sugerują spożywanie około 1200 mg witaminy C każdego dnia.

Najwięcej witaminy C zawierają owoce i warzywa tj. acerola, dzika róża, czarna porzeczka, rokitnik, camu camu, natka pietruszki, czerwona papryka, dereń, chrzan czy brukselka. Alternatywą są także suplementy diety, których na rynku możemy spotkać bardzo szeroką ofertę. Na szczególną uwagę zasługują preparaty naturalne zawierające 1000 mg witaminy C.

Nasz wybór to ProOdporność, w której znajdziemy ekstrakty z:

  • dzikiej róży i czarnego bzu (kwiatów i owoców), które charakteryzują się przede wszystkim bogactwem witaminy C, dzięki czemu nie tylko wspomagają pracę układu odpornościowego, ale także poprawiają przyswajalność żelaza niehemowego,
  • jeżówki purpurowej (echinacea) bogatej przede wszystkim w polifenole, które uważane są za jedne z najcenniejszych środków podnoszących odporność,
  • perełkowca japońskiego zawierającego duże ilości flawonoidów, w tym szczególnie rutyny.

Podkreślić należy, że ProOdporność to produkt w 100% naturalny. W jego składzie nie znajdziemy aromatów, substancji konserwujących, substancji słodzących, przeciwzbrylających czy wypełniających, które często występują w lekach czy suplementach.

Mamy wiele możliwości przygotowania ProOdporności. Najprostszym sposobem jest wsypanie saszetki do szklanki wody, wymieszanie i wypicie. Możemy też dodać proszek do koktajlu, jogurtu czy ulubionego napoju.

Proponujemy Wam dzisiaj nasz ulubiony przepis z ProOdpornościa w roli głównej.

Prozdrowotny napar

Składniki:

– 1 łyżeczka miodu,
– 1 saszetka proodporności,
– szklanka zimnej wody,
– goździki, cynamon,
– mały kawałek imbiru,
– sok z połówki cytryny.

Wymieszaj wszystkie składniki w szklance aż miód się rozpuści. Wypij od razu.