Inspiracje, Kuchnia

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Zima w pełni. Dzieciaki marzą o lepieniu bałwana, orłach na śniegu, jeździe na sankach czy nartach i bitwach na śnieżki. Niestety okres przeziębień, kataru, kichania i kaszlu często zmienia rodzinne plany i musimy zostać w domu. Jak więc wzmocnić odporność naszych maluchów by mogły czerpać z zimowej aury całymi garściami?

Poza ciepłą czapką przyda się wzmocnienie ich systemu odpornościowego codzienną dawką naturalnych witamin z warzyw i owoców o działaniu przeciwzapalnym.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Proponujemy Wam wprowadzenie do codziennego menu zdrowych, energetycznych koktajli bez konserwantów, cukrów i niezdrowych tłuszczy – w ten sposób możemy sprytnie przemycić zdrowe produkty, które są niezbędne w diecie dziecka.

Ich przygotowanie zajmuje chwilę a mają tyle wartości odżywczych, że z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Składniki koktajli podnoszących odporność, które dziś Wam proponujemy są skomponowane specjalnie na zimowe, szare i chłodne dni. Ich intensywne kolory poprawiają humor, dodają pozytywnej energii i sprawiają, że każdy maluch chce ich natychmiast spróbować ponieważ mają kremowe konsystencje i są naturalnie słodzone (fruktoza z owoców).

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem  skoncentrowane źródło potasu, magnezu, witaminy K, witaminy A, karotenoidów, folianów.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Składniki:

– dwie garście świeżych liści szpinaku (50g),
– 1 banan,
– 1 dojrzałe kiwi,
– 1 pomarańcza obrana ze skóry ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
– wyciśnięty sok z połowy cytryny,
– 1 łyżeczka siemienia lnianego lub pestek dyni,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru,
– pół szklanki wody (120ml)
– koktajl wzbogacić możesz o liofilizowany szpinak w proszku (1 – 2 łyżeczki), który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jego świeży odpowiednik.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Myjemy warzywa i owoce. Banana, kiwi, pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajli możecie uzupełnić większą ilością wody lub innego płynu np. wodą kokosową, niesłodzonym mlekiem roślinnym czy świeżo wyciśniętym sokiem owocowym np. jabłkowym (ilość wg upodobań). Bomba witaminowa gotowa do spożycia!

Jeśli nie masz pod ręką świeżych liści szpinaku, polecamy nie zrażać się tym i użyć mrożonych liści. Odpowiednio zaprojektowane specjalne ostrza blendera kielichowego ze szklanym dzbanem Amica bez problemu pokruszą każdą lodową bryłkę, która znajdzie się w dzbanku 🙂

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Przeciwwirusowy, czerwony koktajl z granatem  skoncentrowane źródło witaminy C i witamin z grupy B, w tym folianów.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Składniki:

– 4 jabłka,
– 1 granat (opcjonalnie użyć możesz 100% soku z granatu BIO)
– 1 banan,
– garść świeżych lub mrożonych malin (30g),
– wyciśnięty sok z połowy cytryny,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru,
– pół szklanki wody (120ml),
– koktajl wzbogacić możesz o liofilizowaną żurawinę w proszku (1 – 2 łyżeczki), która wykazuje działanie przeciwbakteryjne i jest cennym źródłem witaminy C.

Myjemy warzywa i owoce. Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Z granatu wyjmujemy nasiona. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podobnie jak w poprzednim koktajlu, wodę zastąpić możecie np. wodą kokosową, niesłodzonym mlekiem roślinnym czy świeżo wyciśniętym sokiem owocowym np. pomarańczowym bądź grejpfrutowym.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Przeciwzapalny, gorący, złoty koktajl z kurkumą skoncentrowane źródło błonnika, witaminy C, witaminy B6, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, miedzi, cynku i magnezu.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Składniki:

– 1,5 filiżanki (375 ml) mleka kokosowego lub innego niesłodzonego mleka roślinnego np. migdałowego lub owsianego,
– 1, 5 łyżeczki kurkumy mielonej,
– 2 łyżeczki miodu,
– mały kawałek imbiru,
– szczypta wanilii,
– 1/4 łyżeczki kardamonu,
– 1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego,
– szczypta pieprzu (dla lepszego przyswajania kurkumy).

W garnku podgrzewamy mleko z pozostałymi składnikami na małym ogniu przez kilka minut (nie gotujemy). Po zestawieniu z ognia dodajemy miód by nie stracił swoich właściwości podczas podgrzewania. Przelewamy ciepły napój do blendera i miksujemy dużą prędkością przez około 30 sekund aż do uzyskania kremowej konsystencji z pianką. Przelewamy do filiżanki i dekorujemy odrobiną wanilii lub cynamonu. Pijemy ciepłe.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Według nas, na wstępie koktajlowej kuracji wzmacniającej najlepiej sprawdzą się napoje mocno owocowe ponieważ dzieci uwielbiają słodki smak a w miarę upływu czasu można próbować przemycić coraz więcej warzyw.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Do koktajli można wykorzystywać zarówno świeże jak i mrożone owoce i warzywa, które są łatwiej dostępne w okresie zimowym. Do przygotowania napoju z mrożonych składników należy wybrać odpowiedni blender o wysokiej mocy silnika, która bez trudu poradzi sobie z rozdrobnieniem nawet kostek lodu. Wybierzcie model ze szklanym, dużym kielichem, który łatwo się myje, wolniej niszczy i  pozwala na przygotowanie zimnych i ciepłych napojów.

Koktajle wzmacniające odporność część 1

Do przygotowania naszych koktajli używaliśmy blendera kielichowego ze szklanym dzbanem Amica ze specjalną funkcją PULSE pozwalającą na dokładne i szybkie miksowanie nawet twardych i zmrożonych składników. Jeśli szukacie idealnego sprzętu, dzięki któremu uzyskacie idealnie rozdrobnione koktajle o aksamitnej konsystencji to właśnie ten model polecamy!

Koktajle wzmacniające odporność część 1

To pierwszy artykuł z przepisami na koktajle. Niebawem będzie kolejny 🙂

1 Komentarz

  1. Pingback: Zdrowe koktajle owocowo-warzywne część 2 – Mamy zdanie

Komentowanie jest wyłączone.