Inspiracje, Kuchnia

Zdrowe koktajle owocowo-warzywne część 2

Kiedy tworzyliśmy dla Was pierwszą część cyklu artykułów dotyczących koktajli wzmacniających odporność za oknem sypał śnieg i szykowaliśmy się na sanki.

Dzisiaj jest nieco inaczej – chodzimy już bez czapki a popołudnia spędzamy w piaskownicy. Pierwsze promyki słońca nie znaczą jednak, że okres przeziębień, kataru, kichania i kaszlu już za nami. Jak mawia moja mama – taka wczesnowiosenna pogoda może być zdradliwa i nie warto chować czapek głęboko do szafy.

Proponujemy Wam wprowadzenie do codziennego menu zdrowych, odżywczych i energetycznych koktajli bez cukru, które urozmaicą dietę całej rodziny a dodatkowo, pozwolą maluchom na poznawanie nowych smaków. Ich przygotowanie zajmuje chwilę i można z powodzeniem wykonywać je z dziećmi przy okazji spędzając wspólnie czas.

Składniki witaminowych koktajli dodających pozytywnej energii, które dziś Wam proponujemy są skomponowane ze świeżych, mrożonych oraz liofilizowanych owoców i warzyw, które posiadają do 10 x większą zawartość witamin i minerałów, niż ich świeże odpowiedniki.

Dlaczego wybraliśmy produkty liofilizowane a nie suszone? Ponieważ standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej, podczas gdy zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin i składników mineralnych zawartych w świeżym produkcie. Dodatkowo, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych substancji.

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado – skoncentrowane źródło potasu, magnezu, cynku, witamin z grupy B, witaminy C , błonnika, folianów, antyoksydantów.

Blender kielichowy Amica IN BTK 5011

Amica IN BTK 5011

Składniki:

– garść świeżego jarmużu (25g),
– 2 awokado,
– 1 dojrzałe kiwi,
– 1 pomarańcza obrana ze skóry ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
– wyciśnięty sok z połowy cytryny lub limonki,
– 1 łyżeczka słonecznika,
– 1 łyżeczka miodu,
– pół szklanki wody (120ml),
– łyżka szpinaku LIO Shake.

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado

Myjemy warzywa i owoce. Awokado, kiwi, pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Koktajli możecie uzupełnić większą ilością wody lub innego płynu np. wodą kokosową, niesłodzonym mlekiem roślinnym czy świeżo wyciśniętym sokiem owocowym np. jabłkowym bądź grejpfrutowym (ilość wg upodobań). Bomba witaminowa gotowa do spożycia!

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado

Antyoksydacyjny, żółty koktajl z grejpfrutem i porzeczką  skoncentrowane źródło witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu, folianów.

Składniki:

– 1 pomarańcza obrana ze skóry ale razem z albedo (białą skórką i błonkami),
– 1 grejpfrut,
– wyciśnięty sok z jednej cytryny,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru,
– pół szklanki wody (120ml),
– 1 łyżeczka jagód goja,
– 2 łyżeczki porzeczki LIO Shake,
– 2 łyżeczki truskawki LIO Shake.

Antyoksydacyjny, żółty koktajl z grejpfrutem i czarną porzeczką

Myjemy owoce. Pomarańczę i grejpfruta obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Podobnie jak w poprzednim koktajlu, wodę zastąpić możecie np. wodą kokosową czy niesłodzonym mlekiem roślinnym.

Przeciwutleniający, czerwony koktajl z aronią i jagodami  skoncentrowane źródło witaminy C, witaminy E i witamin z grupy B, karotenu, prowitaminy A.

Przeciwutleniający, czerwony koktajl z aronią i jagodami

Składniki:

– garść świeżych lub mrożonych malin (25g),
– garść świeżych lub mrożonych jagód leśnych lub borówek (25g),
– 1 banan,
– 1 łyżeczka miodu,
– mały kawałek imbiru,
– pół szklanki wody (120ml),
– 2 łyżeczki aronii LIO Shake,
– 2 łyżeczki buraka LIO Shake. 

Przeciwutleniający, czerwony koktajl z aronią i jagodami

Myjemy owoce. Banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wodę zastąpić możecie np. wodą kokosową  czy świeżo wyciśniętym sokiem owocowym np. pomarańczowym bądź grejpfrutowym.

Przeciwutleniający, czerwony koktajl z aronią i jagodami

Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, które są trudniej dostępne w okresie zimowym, polecamy nie zrażać się tym i użyć mrożonych jagód i malin. Odpowiednio zaprojektowane specjalne ostrza blendera kielichowego ze szklanym dzbanem Amica i funkcją PULSE, o którym pisaliśmy więcej tutaj,  bez problemu pokruszą każdą lodową bryłkę, która znajdzie się w dzbanku a Wasz koktajl uzyska idealnie aksamitną konsystencję.

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado

Według nas, na wstępie koktajlowej diety najlepiej sprawdzą się napoje mocno owocowe ponieważ dzieci uwielbiają słodki smak a w miarę upływu czasu można próbować przemycić coraz więcej świeżych, ekologicznych warzyw.

Jeśli nie macie w zasięgu warzyw z zaufanego źrodła, wybierzcie sprawdzone produkty liofilizowane, których wybór na rynku jest coraz większy.

Szpinak - Foods by Ann

Przeciwbakteryjny, zielony koktajl ze szpinakiem i awokado