Poszukując zdrowych, naturalnych, wartościowych, zbilansowanych i oryginalnych potraw dla Waszych rodzin nie możecie przejść obojętnie obok ciekawie i praktycznie wydanych albumów kulinarnych wydawnictwa Buchmann, w których odnajdziecie wiele jakościowych przepisów z różnych zakątków świata oraz informacje na temat zdrowej żywności.
Oto kilka pozycji, które dla Was wybraliśmy:
„Terapia sokowa. Czas na juicing” – Erin Quon, BrianaStockton
To książka, w której znajdziemy ponad 90 przepisów na pyszne, energetyczne i zdrowe soki oczyszczające, ochronne, na stany zapalne, na wzmocnienie czy równoważące elektrolity. Dzięki 4 przejrzystym rozdziałom z łatwością dopasujemy napój do pory dania, potrzeb organizmu oraz aktywnego trybu życia.
Dodatkowo, poznamy tajniki wyciskania, dowiemy się jak prawidłowo przygotowywać i przechowywać soki, dlaczego kolor ma znaczenie, dlaczego warto próbować napoje podczas przygotowywania oraz jakie są zdrowotne właściwości granatu, jagód, mango, winogron, kiwi, jabłek, ananasa, świeżej mięty, orzechów, jarmużu, batatów, awokado…
„Zdrowe i kolorowe smoothie na każdy dzień” – Luise Vindahl, David Frenkiel
Ta książka zachwyciła nas przede wszystkim niesamowicie kolorowymi i soczystymi fotografiami. Jesteśmy w nich zakochani do szaleństwa!
Książka przypadnie do gustu zarówno osobom, które dopiero zaczynają przygodę z kolorowymi smoothie, jak i tym, które od dawna urozmaicają codzienne menu owocowo-warzywnymi koktajlami. Polecamy Wam przede wszystkim przepisy przeznaczone specjalnie dla dzieci, w których jadłospisie przydałoby się więcej witamin.
Poza energetyzującymi kompozycjami zdrowych koktajli i smoothies znajdziemy tu pomysły na proste, owocowe soki, pożywne śniadania i oryginalne, witaminowe desery.
To pozycja dla całej rodziny. Zawiera ponad 100 przepisów na soki i koktajle, musy, energetyczne drinki bezalkoholowe i toniki, herbaty i gorące napoje, dietetyczne sorbety, których każdy chciałby spróbować.
Andrew Cooper proponuje koktajle energetyczne dla mam i sportowców znakomite po treningu lub zabawie a także smakołyki, takie jak witaminowe lody bezglutenowe dla maluszków.
Autor radzi, jak bezpiecznie i zdrowo wykonać sokowy detoks, wymienia korzyści wynikające z racjonalnego odżywiania.
Polecamy wszystkim sokomaniakom!
„Po prostu po włosku” – Chiappa Michele, Chiappa Emanuela, Chiappa Romina
W „Po prostu po włosku” trzy gotujące siostry przeniosą nas w niepowtarzalny klimat włoskich tradycji kulinarnych.
W książce znajdziemy przepisy zarówno na proste potrawy, jak i bardziej skomplikowane kulinarne kreacje. Zaczynając od tradycyjnych przekąsek, gnocchi i risotto, różnych gatunków makaronu, włącznie z bezglutenowym, poprzez pizze, dania główne, zupy, sałatki aż po smakowite desery, ciasta i ciasteczka.
Pozycja jest pełna słońca, oliwek, pomidorów, włoskiego temperamentu, gwaru, smaku i rodzinnego biesiadowania.
„Green Kitchen. Zielono & zdrowo” – Luise Vindahl David Frenkiel
To przepięknie wydany, pełny apetycznych zdjęć zbiór inspirujących i wartościowych przepisów autorstwa Luise i Davida – założycieli bloga Green Kitchen Stories.
Książka ma dość klasyczną strukturę: znajdziemy w niej działy dotyczące łatwych do przyrządzenia i pełnych smaku śniadań, rodzinnych obiadów, przekąsek na drogę, napojów czy deserów. Wszystkie posiłki są oparte na warzywach, nabiale, nasionach, kaszach i innych świeżych, zdrowych składnikach ale nie zawsze restrykcyjnie dietetycznych.
Książkę polecamy każdemu kto w sposób świadomy myśli o odżywianiu, niezależnie czy bliżej mu do zielonych, bezglutenowych potraw czy tych bardziej mięsnych.
„Smaki Izraela” – Nida Degutiene
Smaki Izraela to przemyślane kompendium kulinarne łączące tradycję ze współczesnością. Przedstawia nowoczesną kuchnię żydowską jako kuchnię fusion tworzoną z ogólnie dostępnych składników. Jest wędrówką po tradycjach, świętach i obrzędach kultury żydowskiej podzieloną na kilka działów.
W książce znajdziemy ciekawe, szybkie i łatwe ale także bardziej skomplikowane przepisy na meze, przekąski, zupy, sałatki, ryby, street food, placki, dania wegetariańskie czy słodkości. Warto zwrócić uwagę, że każdy przepis poprzedzony jest krótszym lub dłuższym, wzbogacającym wstępem o danej potrawie.
Ten wartościowy i bogaty album kulinarny polecamy wszystkim chcącym wprowadzić nutę egzotyki do codziennego menu.